:.salamesrabadie selamanya.:

Semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah harapan...

ptg semalam sblm blk keje, singgah pasaraya hero beli brg² utk buat lempeng ni..
hubby yg teringin sgt nk mkn.. aku sendiri pun mmg x pernah langsung buat lempeng ni..
ni gara² tgk JJCM kat TV3 kelmarin la ni.. kt Restoran Warisan, Kuala Pilah tu ada buat lempeng pisang mkn gn aiskrim..
fuhh mmg terliur la tgk si pengacara Serina tu mkn..
hubby smpi nk try gi mkn ke sana tu.. jauh tu bang oiii..
tp kalu nk gi aper salahnya... kita plak wat program JJCM tu nnt.. huhu
ok ni la rupanya lempeng yg aku masak ptg smlm..
sedap dmakan panas².. bau aroma daun pisang tu yg buat x sabar nk makan..
lebih² lagi bila digandingkan dgn sambal ikan bilis @ kelapa + gula merah/melaka..



Bahan²nya (6 keping)

sesikat pisang emas
4 sb gula
1 cawan tepung gandum
1/2 biji kepala parut (putih shj) + sedikit garam
daun pisang

Cara²nya

  1. lenyek pisang dengan gula sampai hancur.
  2. masukkan tepung gandum, gaul hingga sebati.
  3. ambil sedikit adunan dan ratakan di atas daun pisang.
  4. ratakan kelapa parut disebelah bahagian sahaja.
  5. lipatkan daun pisang.
  6. boleh dibakar di atas kuali leper.

p/s:
resepi lempeng tradisi org lama ni dambil dari SINI .. Selamat Mencuba!
hubby & anak² mmg suka mkn pisang..
boleh kata hari² la ayah aku mesti beli pisang utk cucunya.. ehehe

4 comments:

uu
iii...sedaaapp ni iewa! normi memang suka benar ni, makanan/masakan zaman kekcik dulu. masa main pondok2 pun jadi...maklum lah, kampung girl!

yup normi.. mmg sedap sgt..
x sangka 1st try buat jd plak..
hubby mmg eppy sgt bila dpt mkn..
iewa dok bndr normi, x pernah mkn pun..
lempeng biasa adalah.. pan cake! ehehe..

ya allah.. memang kegemaran aku ni.. sedapnye..

y allah.. memang kegemaran aku ni.. sedapnye

Blog Widget by LinkWithin