:.salamesrabadie selamanya.:

Semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah harapan...

huhu..lamanyer tak berceritakan.. nk mulakan pun dah tak tahu camne.. okla ni sekadar nk berkongsi pengalaman je.. masa ummi pregnant anak yg ke-3 haritu, memang tak disangka pun yg ummi akan pregnant lagi sewaktu anak ummi yg ke-2 tu blum pun umurnya mencecah 3 tahun.. Alhamdulillah dah rezeki Allah nak bagi awal kan.. ummi terima dengan redha.. tapi kali ni pregnant memang rase lain sangat simptom nyer.. sickness tu xde la seteruk masa haziq dan irfan dulu.. pening pale dan muntah² tu biasala kan.. tapi masih dpt dikawal lagi.. sebabnya ummi takde pun amik MC sepanjang pregnant ni.. kalu tak tu rase malas je nak pegi keje..hihi


Ni nk share la kan.. pregnant yg ke-3 ni, ummi rase sihat dan kuat semangat sebab ummi amik supplement untuk bantu ummi kurang rase letih dan cergas untuk melakukan kerja² harian.. eh camne bole ambik supplement plak kan? mesti sume nak tahu.. supplement ni diperkenalkan oleh cousin ummi.. pada awalnya rase ralat jugak nak try sbb ummi ni jenis tak consistant makan ubat.. yerla biasanya kalu pregnant kita makan ubat yg doktor bagi je kan..tu pun kadang² cengkelat nak makan ubat doktor tu kan (ummi ler tu), memang susah nak makan ubat yg doktor bagi tiap kali buat monthly checkup lebih² lagi yg obimin tu hehe.. memang tak suka la.. tapi bila sendiri dah sakit baru tau kesannya pada diri sendiri.. sendiri mau ingat la kan.. ianya bermula sejak ummi injured dekat lutut masa main futsal tournament anjuran syarikat tempat ummi bekerja.. masa sakit tu baru tahu camne susahnya nak berjalan, nak solat, nak duduk.. dah rase macam orang kurang upaya pun ada masa tu.. doktor plak cakap yg lutut ni soft tisu yg koyak.. maka nyer memang amik masa untuk sembuh..doktor kata mungkin amik masa 6bulan hingga setahun untuk pulih sepenuhnya sebab lukanya kat belah dalam kan.. blum pun sempat baik luka ni.. dapat pulak berita yg ummi pregnant kali ke-3 ni.. huh masa tu mula la terpikir macamana la bila perut dah membesar nanti.. kaki plak tak bole bengkok, jalan terdengkot², solat pun duduk atas kerusi lagi.. dalam kepala terbayang camne plak nak bersalin nanti, kaki confirm kena dibengkok kan.. memang memacam la pikir.. so ummi mula la cari alternatif untuk bantu mudah bergerak tanpa bantuan orang lain.. yg penting diri sendiri tak sakit.. mulanya pergi berurut dulu.. walaupun doktor tak galakkan untuk berurut tapi ummi pergi jugak sebab sakit sangat.. Alhamdulillah lepas urut tu ada la kurang skit sakitnya.. dah bole berjalan tanpa perlu dipapah dan bole naik tangga walaupun perlahan.. tapi ummi tetap rase tak selesa..so ummi search tentang supplement yg cousin ummi perkenalkan tu.. cari info² yg berkenaan pregnancy dan utk pulihkan sakit lutut tu.. bila baca² mula la rase teruja nak mencuba.. ummi mulakan dengan untuk pulihkan lutut dulu.. so, ummi amik Ostematrix Shaklee ni.. Alhamdulillah dengan izin Allah, lutut ummi semakin sembuh.. dah tak perlu duduk atas kerusi untuk bersolat, tak perlu naik lif dan bole panjat tangga seperti biasa, boleh duduk bersila, tiada lagi rase kekejangan kaki sepanjang pregnant (ummi tak bole minum susu sepanjang pregnant, kalu tak muntah), kurang rase letih dan lebih bertenaga.. ok untuk tahu kelebihan dan kebaikan produk ni.. nanti ummi kongsikan dalam entry yg lain ye.


Ok kita sambung lagi kisah pregnancy ummi ni.. tak abis cerita lagi ni hehe.. bila lutut ummi dah beransur sembuh.. ummi memang suka cari info² tentang pregnancy.. maklum la even anak dah dua pun, banyak lagi ilmu tentang pregnancy ni yg ummi tak tahu.. so, bila jumpa info² yg menarik dapatlah kita tambah ilmu kan.. bila tahu yg ummi pregnant lagi.. niat utama ummi lepas bersalin nanti adalah untuk menyusukan bayi sepenuhnya dengan susu badan sehingga umur bayi 2 tahun sepertimana yg dituntut dalam islam.

Allah S.W.T telah berfirman dalam Surah Al-Baqarah Ayat:233 yg bermaksud:

"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi mereka yang hendak menyempurnakan penyusuan itu."
Setelah bermacam² info yg ummi jumpa berkenaan kebaikan dan kelebihan susu ibu ini.. ummi mencuba pulak Energy Soy Protien (ESP) Shaklee juga sebagai supplement sepanjang ummi pregnant. Syyhhh..kalu nk tahu sejak ummi amik shaklee ni, ummi memang tak makan langsung dah ubat doktor kasi sepanjang pregnant ni hehe, jangan ikut tau perangai ummi ni.. tak tahu la kenapa ummi memang tak bole nak telan dah ubat doktor.. bagi ummi makan shaklee ni pun dah cukup buat ummi rase sihat.. banding makan ubat doktor yg buat ummi rasa loya dan kerap muntah.. badan pun rase ringan dan kurang rase letih.. malahan dengan amik ESP ni juga buat ummi rase kenyang.. dan bila ramai yg menegur ummi yg kali ni badan ummi tak naik sangat banding pregnant yg sebelum ni.. harap perut je besar.. badan maintain gitu.. so senyum lebar le ummi bila orang cakap ummi macam tu.. hehe perasan lebih plak..



so nampak tak perbezaan ummi nyer badan dari segi saiz?? memang suka sangat la mkn shaklee ni.. dan ummi memang dah jatuh cinta terus dengan shaklee bila suami pun puji ummi nampak kurus dan badan tak naik sangat.. ada jugak yg puji kata kulit ummi cerah dan makin licin..wahh..wahh.. kembang kempis ummi dibuat nyer.. apepun yg penting ummi sihat dan bayi dalam kandungan pun sihat.. Alhamdulillah.. okla nanti ummi sambung citer lagi ok.. tataa..

Blog Widget by LinkWithin